Cavalier Ziliani, lei ha scelto di far pa-
gare ai figli delle quote dell’azienda
invece che cederle gratuitamente. Ci
spiega il senso?
“È una scelta che è nata, nei primi pen-
sieri, sei-sette-otto anni fa. Avevo già 75
anni. Avevo già introdotto i miei figli in
azienda, facendo loro pervenire delle
azioni. Allora non avevo il 100%, tra le
mie e quelle dei miei figli possedevamo
circa il 52% delle quote. Quando ho de-
ciso di passare la mano ho pensato che
se loro tre si fossero divisi quella per-
centuale e avessero dovuto convivere
con altri soci, sarebbe stato difficile che
andassero d’accordo. Sono riuscito a ot-
tenere dagli azionisti di allora un’opzio-
ne di acquisto, che ho tenuto in vita per
ben due anni, poi l’ho fatta scattare. A
quel punto mi sono detto che era ora di
cedere tutto ai figli. Ma ho anche pen-
sato che non dovessero avere tutto in
regalo. Questa parte aggiuntiva la do-
vevano pagare”.
Con una provocazione il gesto si po-
trebbe definire da protestante, più che
da cattolico: la responsabilità indivi-
duale che prevale sul familismo amo-
rale.
“È una riflessione che non avevo fatto
ma che condivido. Ho anche imparato da
studente, che le società di capitali sono
società di interesse pubblico: la società
“So I teachmy children:
buy the company
and not inherit it”
The Franciacorta aswe know it todaywould
not exist without FrancoZiliani. Today the
area south of Lake Iseo (Brescia) is known
around theworld for its sparklingwinesmade
with the ‘classicmethod’, borrowedfromthe
methodused to produce champagne. Upuntil
1961 there existednothing like it. Inbetween
all this, therewas an encounter betweena
youngwinemaker, FrancoZiliani, andGuido
Berlucchi, owner of vineyards in the area. It
was 1955and it took six years of attempts
andmistakes to get to the first production.
When the desired result was reached, success
was immediate. Ziliani tells us the details of
themeeting, at Rovato’s livestockmarket,
with “the young elegantman inwhite gloves”.
He adds that the breakthrough, for the entire
productionarea, took placewhena reporter in
the early 1970swent to seeBerlucchi’s financial
statements: the numberswere so extraordinary
that a race began towinemaking according
to the newFrenchmethod. Ziliani tells about
his transitionfrombusinessman to technician,
whichhappened very soon, with the entrance
as a shareholder in the company, because “in
my soul I have always beenan entrepreneur.”
He recalls the years as a reference brandat
the national level, followedbyEuropeanand
thenworldwide level. But he does not give up
onhis intellectual honestywhenhe recognizes
that “certain champagneswill always be
unattainable” and reflects on somemistakes
made, suchas excessive exposure in the large-
scale distribution.The interview, in the splendid
historical site of Corte Franca (Brescia), is an
opportunity to explain in-depth the choice,
unique in the Italian landscape, to sell the
company’s shares to their children instead
of simply handing themover.The children,
they say, were initially surprised, but later
appreciated it because they understood the
meaning: to give themgreater authority in the
eyes of external parties.
(Foto Antonio Saba)